
GÜSİAD – Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği, Mecidiyeköy’de bulunan dernek merkezinde bir araya gelerek Gümüşhane’ye yönelik planlanan projeleri masaya yatırdı. Toplantıda, kentin ekonomik, turistik ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak beş büyük proje kapsamlı şekilde ele alındı.
Toplantının ana gündem maddesini, uzun süredir üzerinde çalışılan Süleymaniye Projesi oluşturdu. GÜSİAD yönetimi, Gümüşhane’nin turizm merkezi olmaya aday bölgelerinden biri olan ve Eski Gümüşhane olarak bilinen Süleymaniye Mahallesi’nde, tarihi dokuyu bozmadan uygulanabilecek Avrupa modeli (İsviçre modeli) kentsel dönüşüm projesinin önemine dikkat çekti.
GÜSİAD Genel Başkanı Prof. Dr. Kenan Aydın, Süleymaniye’nin tarihi ve kültürel değerine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Süleymaniye Mahallesi’ni, tarihi dokusu korunarak yapılacak restorasyon çalışmalarıyla, yerli ve yabancı turistlerin konaklayabileceği; aynı zamanda kayak turizminin yapılabileceği bir kış sporları ve turizm merkezi haline getirmeliyiz.”
Prof. Dr. Aydın, Süleymaniye’nin turizm merkezi olması için 10 yılı aşkın süredir çaba gösterildiğini, ancak gelinen noktanın tatmin edici olmadığını belirterek, her geçen günün Gümüşhane için kayıp olduğuna dikkat çekti. Zaman kaybına tahammül kalmadığını vurgulayan Aydın, Gümüşhane Valisi Sn. Yücel Yavuz’un son dönemde Süleymaniye ile ilgili yaptığı açıklamaların umut verici olduğunu ifade etti.
Aydın ayrıca, İsviçre’nin Gruyeres bölgesi örneğinden hareketle, Süleymaniye’de bir ticari merkez ve meydan kurulmasını; alt katlarda yöresel ürünlerin satıldığı dükkânların, üst katlarda ise pansiyonların yer almasını istediklerini dile getirdi.
GÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi iş insanı Atilla Kesler ise yaptığı sunumda, İtalya, Fransa ve İsviçre’deki örnek projelerden fotoğraflar paylaşarak Avrupa modelli kentsel dönüşümün Süleymaniye için büyük bir fırsat olduğunu belirtti.
Kesler, yıllardır bu proje üzerinde düşündüğünü ifade ederek şunları söyledi:
“İsviçre’deki Gruyeres bölgesi ile Süleymaniye’nin büyük benzerlikler taşıdığını gördük. Süleymaniye, planlı ve tarihi dokusu korunmuş bir kentsel dönüşümle, iki-üç katlı restore edilmiş yapılarıyla yerli ve yabancı turistleri çeken önemli bir turizm merkezi olabilir.”
Kesler ayrıca Süleymaniye Projesi dışında;
olmak üzere şehrin çehresini değiştirecek dört büyük proje üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Bu projelerin hayata geçirilmesi için Valilik, Belediye, bürokrasi ve siyasilerin desteğine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Kesler, yatırım finansmanının Gümüşhaneli iş insanları tarafından karşılanabileceğini, ancak devletin sunduğu teşvik ve kolaylıklardan yararlanmak istediklerini söyledi.
Kesler, siyasetçilerden ve bürokratlardan beklentilerinin sadece önlerinin açılması olduğunu vurgulayarak, Gümüşhane’nin kalkınması için her türlü sorumluluğu almaya hazır olduklarını dile getirdi.
Toplantıya GÜSİAD Proje Grubu adına:
katılım sağladı.